Lespinet het vakantieparadijs in Zuid Frankrijk

Informatie - Vakantiewoning Zuid Frankrijk, vakantiehuizen, Gites, chambres d'hòtes.

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Informatie

Ligging Lespinet
Frankrijk kent vele departementen, een aantal van
deze departementen vormen het gebied de Midi-pyrenees. Deze departementen zijn: Ariège, Aveyron, Gers, Haute-Garonne, Hautes-Pyrénées, Lot, Tarn en Tarn-et-Garonne.
Tevens kent Frankrijk vele streken, deze streken overlappen meestal de departementsgrenzen en danken hun naam aan het typerende karakter van het gebied.
De streek waarin wij ons bevinden heet Quercy Blanc, deze streek dankt zijn naam aan de witte rotssteen die zo typerend is voor deze streek.

Het dorpje Tréjouls ligt in het departement Tarn-et-Garonne, precies op de grens met het departement Lot.
Tréjouls is gelegen tussen de riviertjes Barguelonne en Lendou, de kern bestaat uit een tiental huizen, een kerk, school, grote tennisbaan en een feestzaal. Tréjouls heeft 262 inwoners op een oppervlak van 1350 hectare.

Aan de rand van het dorp bevindt zich Lespinet: een 10 hectare groot landgoed aan een 17% helling.
Lespinet is een voormalige wijnboerderij, welke gerenoveerd is tot een prachtig complex van momenteel 8 vakantiewoningen / gites, kamers / chambres d'hôtes, bar-restaurant, zwembad, speeltuin en tennisbaan (deze laatste ligt 1 km verder), onder Nederlands beheer (Zuid-Limburg). De gebouwen zijn, typisch voor Quercy Blanc, uit witte rotssteen opgetrokken.

Het gehele landgoed straalt een landelijke en rustige sfeer uit, hetgeen niet wegneemt dat er ontzettend veel te ondernemen valt in de omgeving. Lespinet ligt op de zuidelijke berghelling, waardoor men een prachtig uitzicht heeft op het dal.

Het lokale klimaat kent aangename temperaturen, het koelt niet zo snel af als in andere streken, waardoor je tot heel laat buiten kunt vertoeven.
Volgens de plaatselijke bevolking hebben we het voorrecht te genieten van een micro-klimaat, dit wil zoveel zeggen dat het klimaat zelfs in de rest van Quercy Blanc vaak verschilt van het micro-klimaat. De streek kent prachtig voor- en najaarsweer, als de zon schijnt is het direct een zomergevoel!

Alle vakantiewoningen/gites en alle chambres d'hotes op Lespinet hebben hun eigen karakter en daardoor is geen enkele accomodatie hetzelfde.
Alle vakantiewoningen/gites ademen een franse landelijke sfeer uit, maar zijn van alle gemakken voorzien. Ze zijn voorzien van tegel of houten vloeren en sommige van een antieke houthaard. In de zomer zijn de huizen, door de witte rotssteen, aangenaam koel.
Bovendien hebben alle woningen een eigen geheel privé terras met een tuinstel en parasol.
Een gasbarbecue is ter beschikking, u dient deze de dag ervoor aan te vragen.
Omgeving Lespinet
Tarn et Garonne:
Een ideale vakantiestreek in zuid-Frankrijk met een rijk erfgoed:
de vestingsteden en middeleeuwse dorpen, de kastelen en burchten, abdijen en musea.

Hieronder volgt een opsomming van diverse attracties en bezienswaardigheden in de omgeving, veelal gesorteerd per plaats.
Lauzerte
Ligt op 9 km van Lespinet. Het oude vestingsstadje behoort tot een van Frankrijks mooiste stukjes erfgoed en heeft de 'Un des plus beaux villages de France' nominatie. De activiteiten in het dorp zijn; muziekavonden in de kerk of in het café.
Er is een zolderverkoop (vide grenier) in juli en een antiek-markt (brocante) in augustus. Verder worden er geregeld repas-avonden georganiseerd, lekker eten op z'n frans aan lange tafels.

Saint-Antonin-Noble-Val
Tussen de rivieren de Aveyron en de Bonnette ligt Saint-Antonin-Noble-Val. Een stadje met een aanzienlijk verleden, een vallei door de Romeinen Nobilis Vallis genoemd, het oudste stadhuis van Frankrijk uit 1125, een werkelijk middeleeuwse stadskern, waarvan de straatjes en steegjes meer dan 8 eeuwen oud zijn, een erfgoed van huizen met spitsbogen, vakwerk, overdekte doorgangen... en een geheel van bouwwerken, geclassificeerd of ingeschreven in de registers van het nationale erfgoed. Tegenwoordig is het stadhuis een museum en heeft het o.a. buitengewonecollecties prehistorische voorwerpen die in de omgeving zijn gevonden. De markthal op het hoofdplein met haar schijfvormige kruis (14e eeuw), de mooie voorgevels, het wapen en de vaandels getuigen nog steeds van het belangrijke en rijke verleden. Een schilderachtig beschermd oord, dat van de bergengten van de Aveyron en de rotswanden van de Roc d'Anglars, van de Cirque de Bone, gelegen aan een van de pelgrimswegen naar Saint Jaques de Compostella. In de omgeving liggen het kasteel van Cas, de Grotte du Bosc met het museum, de Cisterciënzer abdij van Beaulieu en Rouergue met haar centrum voor hedendaagse kunst.

Castelnau Montratier
Is een kleurrijk stadje op korte afstand van Lespinet. Er is veel te beleven, speel petanque met de plaatselijke bevolking op het grote plein, of geniet als toeschouwer op het terras van een lekker wijntje. In de omgeving van het stadje is veel te beleven ook op sportief gebied, zo kunt er o.a. mountainbikes huren, ballonvaren en golfen. Het golfterrein bestaat uit 9 holes, par 3, 4 en 5.

Saint-Cirq Lapopie
Is een buitengewoon prachtig middeleeuws stadje, dat uitgegroeid is tot een echt kunstenaars- en ambachtendorp.  Het is gelegen op een rotswand die boven de oevers van de Lot uitsteekt. De weg van Cahors naar Saint-Cirq-Lapopie loopt langs de rotsen, en is op zich al een verplaatsing waard, maar het summum is uiteraard Saint-Cirq-Lapopie zelf.  Laat trouwens je wagen op de parking beneden staan, en ga te voet via de bewegwijzerde wandeling naar dit formidabel dorp, waar je je terug in de middeleeuwen waant.  Een echte aanrader!

Cahors
De Pont Valentré is een wereldberoemde brug.  Het is een versterkte 14e eeuwse brug over de Lot (in 1308 gestart met de bouw)..  Majestueus spannen de zeven bogen zich over de brede rivier. Aan de zware, 40m hoge torens met hun schietgaten en de puntige, gekanteelde stroombrekers is duidelijk te zien dat de brug deel uitmaakte van de middeleeuwse verdedigingswerken.
De middelste toren, die dienst deed als uitkijkpost, kunt u in de maanden juli en augustus beklimmen.
De lange bouwperiode van de brug heeft aanleiding gegeven tot het ontstaan van een aardige legende.
Om de werkzaamheden sneller te doen verlopen sloot de bouwmeester een overeenkomst met de duivel, die tegen de gebruikelijke vergoeding bereid was een handje te helpen. Bij het naderen van de voltooiing kreeg de bouwmeester het zwaar benauwd en hij verzon een list om zijn ziel te redden: de duivel moest in een zeef water aanvoeren, dat nodig was voor de bouw. Het resultaat laat zich raden. Razend om zijn nederlaag brak satan een steen van de middelste toren, die daardoor dus niet voltooid werd.  Pas tijdens de restauratie in 1879 werd het gebrek verholpen en de nieuwe steen wordt gemarkeerd door een gebeeldhouwd duiveltje dat zichtbaar moeite doet de steen weer los te wrikken. Gezien vanaf de stad ontdekt u het beeldje hoog op de rechterhoek van de middelste toren.
 
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu